20 Nisan 2016 Çarşamba

BENGAL DİLİ

   Daha önce duymadığımız ve bilgi sahibi olmadığımız dilleri öğrenirken neredeyse dünya turu yapıyoruz diyebilirim. Bu yazımda da Pasifik Okyanusundan Güney Asya'ya, Hindistan yakınlarındaki Bangladeş'e uzanıyor serüvenimiz. Bengal dilinin, şimdiye kadar blogumda yazdığım dillerden bir farkı var, o da bu dilin diğerlerine göre çok daha fazla kişi tarafından konuşulmasıdır. Dili konuşanların sayısı 200 yada kimilerine göre 300 milyon olarak söylenir, bu da Bengal dilini dünyanın en çok konuşulan altıncı dili yapıyor ve ayrıca kelime bakımından da çok zengin bir dil olduğu aklımda bu dil ile ilgili kalan bilgilerden. 
  Bengal dili, çok eski ve zengin bir geçmişe sahip, hem edebi bakımdan hemde kültürel çeşitliliği çok olan bir dildir. Bangladeş'de Bengal dili hemen resmi dil haline gelmemiştir. Önceleri dilin Arapça yazı dili olması istenmiş ve farklı dillerle bastırılmaya çalışılmış. Fakat o dönemde Pakistan topraklarında olan Bangladeş halkı kendi dillerine sahip çıkmış ve Bengal dilini resmi dil haline getirebilmek için birçok protesto gerçekleştirmişler ve bu protestolarda birçok insanın öldüğü de bilinir. 
   Bengal dilinin yazısı ise Latin harflerinden biraz farklıdır. Dilde 50 tane harf, 16 tanesi sesli, 34 tanesi sessiz, olduğu bilinir ama bu harfler çeşitli şekillerle ifade edilir, herhangi bir büyük ve küçük harf özelliği yoktur. Alfabesinin adı Sanskrit'dir.
Bengal dilinin söz dizimi Türkçe'yle benzerlik gösterir, yani özne başa yüklem sona gelir, ve hatta Türkçe ile benzer bazı kelimeleri vardır, baba, sabun, hava gibi. 
   Doğu'nun zengin kültürüyle kendini geliştirmiş ve dünyada çok fazla insana hitap etmeyi başaran Bengal dili, artık yok olup gitme tehlikesi olmayan diller arasına girmiş bulunmakta bence. Bu yazımı da Bengal diline ait birkaç çeviri örneği vererek sonlandırmak istiyorum. Sıradaki yazımda farklı bir dünya diliyle görüşmek üzere :) 


iyi akşamlar: subha bikala
nasılsın: tomari ki kara
okul: skula 
uyumak: ghuma




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder